Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Piskóta

2009.05.18

 

Kép

 

 

A fotó a Google képkeresőből származik, nem saját készítésű!

 

 

 

A piskótakészítésnek számos fortélya ismert, úgymint: csak egy irányba szabad keverni, nem szabad a sütőajtót kinyitni stb. Aki ragaszkodik hozzá, tartsa be ezeket, nekem az a tapasztalatom, hogy

1.) kell egy jó piskótarecept, ami nálam az alábbi,

2.) a hab minőségén sok múlik, kemény habból jobb, levegősebb piskóta lesz.

3.) én a sütőajtót ki szoktam nyitni (igaz max. csak egyszer), hogy tűpróbázzak, nem szokott ártani.

 

Hat tojásból elég nagy mennyiség lesz, egy normál tortaformában sütve három szeletre is vágható. Mivel minden hozzávaló mennyisége a tojások számához aránylik (a sütőport kell csak figyelni), könnyen alkalmazható a recept akkor is, ha csak „háromtojásosat” akarok sütni.

 

Hozzávalók:

6 tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

1 csomag sütőpor

 

A hat tojás fehérjéből és a cukorból kemény habot verek (Először cukor nélkül kezdem, amikor már majdnem kész, akkor adom hozzá a cukrot, és tovább verem). Utána egyesével óvatosan belekeverem a tojások sárgáját (a habverőt a legalacsonyabb fokozatra kapcsolom. Ezután óvatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is, és sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sűtőben, 180 fokon 25 perc alatt készre sütöm.

Piskótatekercs készítéséhez a kisült piskótalapot lisztezett, tiszta konyharuhára terítem, rögtön a sütőből való kivétel után, és óvatosan felterekem. Ha kihűlt, szintén óvatosan kitekergetem, megkenem a töltelékkel, majd visszacsavarom.