Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Firenzei kupola (zucotto)

2012.11.18

 A zucotto egy olasz torta, eredetileg a neve tököt jelent, mert az olaszok egy tök alakú formában készítik.  Másrészt viszont a Wikipedia szerint alakját a firenzei dóm kupolája ihlette, ezért én inkább kupolának neveztem el (ugye szerintetek is pont úgy néz ki, mint a dóm kupolája? ) Az olasz recepteket nézegetve többféle töltelékkel is találkoztam, volt olyan változat is, amit parféval töltöttek. Én most egy marcipános-kávés-csokis ízvilág mellett döntöttem, és nagyon nem bántam meg!

 Marcipánborítás viszont az általam nézegetett torták egyikén sem volt, ezért az nyugodtan elhagyható; ebben az esetben bevonhatjátok tejszínhabbal, olvasztott csokival, vagy megszórhatjátok porcukorral, mandulaszeletkékkel.

A torta elkészítése nem nehéz, a munka pedig a piskóta sütésével együtt nekem kb. másfél órát vett igénybe. A munkafolyamatot képeken is mutatom.

 

p1180619s.jpg

Hozzávalók:

Tészta: 6 tojásból piskóta (receptje: https://oliva.eoldal.hu/cikkek/a-tol-z-ig-tippek/piskota.html )

1. krém:

4 dl hulala (vagy habtejszín)

1 kis tasak instant cappuccinopor (12,5g) vagy 3-4 evőkanálnyi kávé

5 dkg reszelt étcsokoládé

1 csomag habfixáló

2.krém:

10 dkg étcsokoládé

6 dkg puha vaj

10 dkg porcukor

4-5 evőkanál mandulalikőr

A borításhoz 10-15 dkg marcipánmassza (nekem elég volt 10 dkg is, mert vékonyra nyújtottam)

 

Tészta: a piskótamasszából sütöttem egy 24 cm átmérőjű kerek lapot és egy gáztepsi méretű szögleteset. (A tésztát 1 cm vastagon öntöttem a tepsibe).

A sütés után a négyzet alakúból kivágtam egy akkora kört, amekkora a tálam alja, a többi részt trapéz alakú darabokra szabtam.

Miközben a tészta sült, kibélelte a tálat marcipánnal: ehhez először is egy nagy folpack fóliát terítettem a munkalapra, majd ezen nyújtottam a masszát vékonyra. A fóliával együtt tettem a tálba, kézzel még eligazgattam, alakítgattam a borítást. Aki kihagyja ezt a lépést, az is burkolja be folpackkal a tálat, mert majd így lehet könnyen kiborítani a kész sütit.

 

A marcipán után a tésztával is kibéleltem a formát, majd következett az első krém: ehhez a cappuccinoport 3 evőkanál forró vízben feloldottam, és hozzáöntöttem a tejszínhez. Adtam még hozzá egy csomag habfixálót és kemény habbá vertem. Beleforgattam a reszelt csokit is. Ezután a piskótára kentem úgy, hogy középen egy pici, félgömb alakú lyuk maradjon (a habból 4-5 evőkanálnyit félretettem a díszítéshez).

 

A második krémhez a csokit felolvasztottam gőz fölött. Közben a puha vajat a porcukorral és a likőrrel habosra kevertem, majd hozzákevertem a csokit is. Mivel a meleg csokitól kicsit folyós lett a krém, néhány percre betettem a hűtőbe, és csak utána töltöttem be a tortába (nehogy belefolyjon a kávés tejszínbe).

 

Ezután már csak a kerek lappal kellett lezárni a tortát és hűtőbe tenni.

Másnap tálcára borítottam, a fóliát óvatosan lehúztam róla és kevés tejszínnel díszítettem

p1180599s.jpg

 

 p1180601s.jpg

p1180607s.jpg

 p1180609s.jpg

 

 p1180612s.jpg

 

p1180616s.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.