Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fügetorta

2019.09.12

A füge nagyon kényes gyümölcs, leszedés után sajnos nem sokáig áll el a hűtőben. Ilyenkor jól jöhet ez a recept: egy könnyen elkészíthető, fordított fügetorta.

img_8540.jpg

Hozzávalók egy 22 cm-es piteformához:

kb. 14 érett füge

5 dkg vaj

8 dkg barnacukor

1 evőkanál friss citromlé

1 mokkáskanál őrölt fahéj

A tésztához:

25 dkg liszt (süteményliszt)

1 teáskanál sütőpor

egy csipet só

1 doboz kefír (175 grammos)

6 evőkanál étolaj

2 tojás

10 dkg eritrit (vagy kristálycukor)

A vajat a barnacukorral együtt megolvasztom, hozzákeverem a citromlevet és a fahéjat és a piteformába öntöm.

A fügét megmosom, a szárát levágom és félbevágom. A vágott felével lefelé a sütőformába teszem őket, szorosan egymás mellé.

img_8534.jpg

A tésztához összekeverem a lisztet a sóval és a sütőporral, egy másik tálban pedig a tojást, a kefírt, az olajat és az eritritet, majd a lisztes keverékhez öntöm, és simára keverem. A tésztát a gyümölcsre öntöm és egyenletesen elsimítom. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Félidőben alufóliával letakartam, hogy a tészta nehogy megégjen.

Amikor kisült, egy kicsit hűlni hagytam (15-20 perc), majd egy tálat tettem a tetejére és óvatosan megfordítva kiborítottam a kész süteményt.