Gyümölcskenyér
Az adventi, karácsonyi időszakban legalább egy gyümölcskenyeret kell sütni! J
Minden évben más recept szerint készítem, most éppen így:
Hozzávalók:
30 dkg vaj
30 dkg liszt
15 dkg nádcukor
5 tojás
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor (igazi vaníliával)
1 kávéskanál sütőpor
csipet só és fahéj
valamint a tészta súlyával kb. egyező súlyú, ízlés szerinti mag és gyümölcs vegyesen, darabolva:
pl. dió, mogyoró mandula
kandírozott narancs- vagy citromhéj
aszalt gyümölcsök.
A vajat robotgéppel habosra keverem, majd a cukrot is hozzáadva tovább keverem. Folyamatosan tovább keverve egyesével hozzáadom a tojások sárgáját.
Közben a tojásfehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot verek.
A lisztet a sütőporral, sóval, fahéjjal, citromhéjjal elkeverem.
Ezután a vajas keverékbe részletekben és váltogatva belekeverem a lisztet és a tojáshabot, de ezt már kézzel. Végül óvatosan beleforgatom a gyümölcsöket is.
Vajjal és morzsával kikent formában, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 45 perc, tűpróbázni kell).
Ha kihűlt, csokoládéval bevonom.
Forrás: Stahl magazin
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm szépen a válaszod!
A gyümölcskenyér elkészült, finoman illatozik, a próba még hátra van.
Igaz akkor még nem olvastam a válaszod, de egy nagy őzgerin formában sütöttem.
Áldott Békés Karácsonyt Kívánok!
Katalinnak
(Oliva, 2009.12.21 11:36)
Egy nagy őzgerinc forma biztosan jó hozzá.
Én szögletes formában sütöttem, ami kb. 30 centi hosszú és 10 cm széles, a magassága is kb 8-10 cm. De most fél adag készült, így csak kb. 5 cm magas lett a kenyerem.
Nagy Katalin
(Nagy Katalin, 2009.12.19 20:45)
Húúúúú, nem tudtam, hogy megjelenik az e-mail címem az oldalon!
Légyszíves töröld már!
Te biztosan tudod.
Köszönöm.
Nagy Katalin
(Nagy Katalin, 2009.12.23 19:29)