Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hűsítő citromos pite

2011.06.13

Olaszország Amalfi partvidéke többek között az ott termelt citromról és a Limoncello likőrröl ismert. Sikerült szert tennem néhány darab Amalfiban termett citromra, amely mind ízében, mind méretében felülmúlja a hazai üzletekben kaphatót. Ebben a finom, nyárias tortában hasznosítottam őket J . A receptben szereplő citrommennyiség természetesen a hazai, megszokott citromokban értendő. (Nekem viszont elég volt egy is ebből a gigantikus méretűből).

 

p1140448s.jpg

A tészta hozzávalói:

140 g liszt

85 g vaj

30 g cukor

1 evőkanál hideg víz

1 tojás sárgája

a kenéshez egy tojásfehérje lazán felverve

 

A krém hozzávalói:

4 tojás

1 tojás sárgája

3 citrom leve

2 citrom reszelt héja

150 g tejszín (a gramm nem elírás, így szerepel az eredeti receptben, kb. 1,5 dl-nyi mennyiség)

110 g cukor

 

A tészta hozzávalóit jól összegyúrom (ez késes robotgépben egy perces munka), és hűtőben legalább 30 percig pihentetem.

Ezután kisodortam és egy 24 cm átmérőjű formába tettem úgy, hogy legyen kb. 2-3 cm magas pereme is. Villával megszurkáltam és 190 fokos sütőben 15 percig sütöttem.

 

Közben a krém hozzávalóit összekevertem.

 

Az elősütött tésztát ezután megkentem a lazán felvert tojásfehérjével, majd beleöntöttem a tölteléket és további 25 perc alatt készre sütöttem.

A tetejét citromkarikákkal és mentalevéllel dekoráltam.

 

p1140434s.jpg

Forrás: Extra finomságok

 

 

És egy fotó a citromokról, a méretek érzékeltetéséhez mellé tettem egy teamécsest:

 

p1140428s.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.