Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Margó zserbó

2011.03.06

Megint egy recept Bódi Margótól. Eddigi zserbó-próbálkozásaim nem voltak sikeresek, a sütemény száraz lett. Ez viszont nagyon finom: a tészta omlós és puha, a töltelék bőséges és nagyon finom benne az egész rumos dió és a mazsola. Mindenképpen meg akarom őrizni ezt a receptet, ezután már csak így fogok zserbót sütni.

A hozzávalók egy 30x22 cm méretű tepsihez elegendőek, a nagyméretű gáztepsihez duplázni kell ezeket a mennyiségeket.

 

p1130275_.jpg

 

A tésztához:

50 dkg liszt

1 doboz tejföl (1,5 – 2 dl)

10 dkg kristálycukor

20 dkg margarin

1 tojás

fél dl tej

1-2 dkg élesztő

csipet só

fél csomag sütőpor

fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj

 

Töltelék:

25 dkg darált dió

10 dkg egész dióbél

fél dl rum

3 csomag vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

1 dl tej

3 evőkanál kristálycukor

5 dkg mazsola

kb. 15 dkg baracklekvár

 

1.A töltelékhez egy tálban összekeverem a darált diót, 2 evőkanál kristálycukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

2.Egy másik tálban összekeverem a rumot 1 evőkanál cukorral és beleteszem a mazsolát és az egész diót.

3. A tésztához az élesztőt cukros tejben felfuttatom. A többi hozzávalót keverőtálba teszem, hozzáadom a közben felfuttatott élesztős tejet is, és géppel  laza tésztává gyúrom. Ha kézzel készítjük, akkor előbb a margarint a liszttel morzsoljuk el.). A tésztából lisztezett deszkán 3 cipót formálok, és lefedve pihentetem.

4. Amíg a tészta pihen, felforralom az 1 dl tejet, majd beleöntöm a rumos-mazsolás diót. 5-6 percig kevergetve főzöm, ezalatt a tejes rum besűrűsödik. A maradék kevés levet egy evőkanálnyi darált dióval besűrítem.

5. A tésztacipókat  a tepsi méretéhez igazodóan kisodrom. Az első lapot a kivajazott tepsibe teszem. Megkenem gazdagon baracklekvárral, rászórom a darált dió felét, majd a rumos dió és mazsola felét is. Következik még egy lap, majd újra  a töltelék és végül a harmadik lap.

6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm.

7. A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval bevonom.

 

p1130278_.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

phevesi@gmail.com

(Pèter, 2019.12.24 17:45)

Megsűtöttem, nagyon jó, és finom Zserbó recept!

zsuzsa600128@freemail.hu

(molnár zsuzsa, 2014.02.20 10:08)

megnéztem a videófelvételt a Margó zserbóról, mert szeretném kipróbálni. A recept tejet ir az egész diöhoz, a videóban vizet használ. Most melyik a jó?

Re: zsuzsa600128@freemail.hu

(Oliva, 2014.02.24 12:46)

Én tejet használtam, szerintem az jobb!

Re: zsuzsa600128@freemail.hu

(nem vzet hanem rumot hasznàlok az egèszdió pàrolàsàhoz., 2014.12.21 06:28)

orszaghs@citromail.hu

(Saci, 2012.12.25 18:44)

Szia! Megsütöttem, valóban nagyon finom.Már sok zserbót sütöttem, de eddig ez a legjobb recept. Nagyon szépen köszönöm a receptet. Mindenkinek ajánlom, próbálja ki!Ha van valami nagyon jó recepted azt is szivesen kipróbálnám. Üdv. Saci
Kellemes ünnepeket kivánok.

Re: orszaghs@citromail.hu

(Oliva, 2012.12.30 13:52)

Kedves Saci, örülök, hogy Neked is ízlett. Én korábban nem is szerettem a zserbót, de ezt imádom!

orszaghs@citromail.hu

(Saci, 2012.12.23 13:22)

Megsutom, így még nem sutottem.

demjen.bela@debreceni-vizmu.hu

(Demjén Béla, 2011.04.12 09:11)

Szia Béla!

Légyszíves ezt a receptet kinyomtatni!

Köszi! N.K.