Margó zserbó
Megint egy recept Bódi Margótól. Eddigi zserbó-próbálkozásaim nem voltak sikeresek, a sütemény száraz lett. Ez viszont nagyon finom: a tészta omlós és puha, a töltelék bőséges és nagyon finom benne az egész rumos dió és a mazsola. Mindenképpen meg akarom őrizni ezt a receptet, ezután már csak így fogok zserbót sütni.
A hozzávalók egy 30x22 cm méretű tepsihez elegendőek, a nagyméretű gáztepsihez duplázni kell ezeket a mennyiségeket.
A tésztához:
50 dkg liszt
1 doboz tejföl (1,5 – 2 dl)
10 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 tojás
fél dl tej
1-2 dkg élesztő
csipet só
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj
Töltelék:
25 dkg darált dió
10 dkg egész dióbél
fél dl rum
3 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola
kb. 15 dkg baracklekvár
1.A töltelékhez egy tálban összekeverem a darált diót, 2 evőkanál kristálycukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
2.Egy másik tálban összekeverem a rumot 1 evőkanál cukorral és beleteszem a mazsolát és az egész diót.
3. A tésztához az élesztőt cukros tejben felfuttatom. A többi hozzávalót keverőtálba teszem, hozzáadom a közben felfuttatott élesztős tejet is, és géppel laza tésztává gyúrom. Ha kézzel készítjük, akkor előbb a margarint a liszttel morzsoljuk el.). A tésztából lisztezett deszkán 3 cipót formálok, és lefedve pihentetem.
4. Amíg a tészta pihen, felforralom az 1 dl tejet, majd beleöntöm a rumos-mazsolás diót. 5-6 percig kevergetve főzöm, ezalatt a tejes rum besűrűsödik. A maradék kevés levet egy evőkanálnyi darált dióval besűrítem.
5. A tésztacipókat a tepsi méretéhez igazodóan kisodrom. Az első lapot a kivajazott tepsibe teszem. Megkenem gazdagon baracklekvárral, rászórom a darált dió felét, majd a rumos dió és mazsola felét is. Következik még egy lap, majd újra a töltelék és végül a harmadik lap.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm.
7. A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval bevonom.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Megsűtöttem, nagyon jó, és finom Zserbó recept!
zsuzsa600128@freemail.hu
(molnár zsuzsa, 2014.02.20 10:08)megnéztem a videófelvételt a Margó zserbóról, mert szeretném kipróbálni. A recept tejet ir az egész diöhoz, a videóban vizet használ. Most melyik a jó?
Re: zsuzsa600128@freemail.hu
(Oliva, 2014.02.24 12:46)Én tejet használtam, szerintem az jobb!
Re: zsuzsa600128@freemail.hu
(nem vzet hanem rumot hasznàlok az egèszdió pàrolàsàhoz., 2014.12.21 06:28)
orszaghs@citromail.hu
(Saci, 2012.12.25 18:44)
Szia! Megsütöttem, valóban nagyon finom.Már sok zserbót sütöttem, de eddig ez a legjobb recept. Nagyon szépen köszönöm a receptet. Mindenkinek ajánlom, próbálja ki!Ha van valami nagyon jó recepted azt is szivesen kipróbálnám. Üdv. Saci
Kellemes ünnepeket kivánok.
Re: orszaghs@citromail.hu
(Oliva, 2012.12.30 13:52)Kedves Saci, örülök, hogy Neked is ízlett. Én korábban nem is szerettem a zserbót, de ezt imádom!
demjen.bela@debreceni-vizmu.hu
(Demjén Béla, 2011.04.12 09:11)
Szia Béla!
Légyszíves ezt a receptet kinyomtatni!
Köszi! N.K.
phevesi@gmail.com
(Pèter, 2019.12.24 17:45)