Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Liba- vagy kacsamáj pástétom

2010.12.28

Az alábbi recept liba- és kacsamájpástétom készítéséhez egyaránt használható.

Fogyasztás előtt legalább két nappal kell kezdeni az előkészületeket.

Kép

Hozzávalók:

kb. fél kilós máj

8 gramm só

1 gramm őrölt fehérbors

1 gramm őrölt szerecsendió

kb. 1 dl tokaji aszú

 

1. nap

A májat először megtisztítottam az erektől: ehhez hosszában felvágtam a májlebenyt, és kihúzogattam belőle az ereket. Nem baj, ha a máj sérül, és csak „trancsírozva” tudjuk ezt a feladatot megoldani, a végeredményben ez nem fog meglátszani. A lényeg, hogy alaposan sikerüljön a tisztítás. Ezután a májat visszaformáztam eredeti alakjára, a sóval, borssal és szerecsendióval egyenletesen befűszereztem,  egy zárható edénybe tettem és ráöntöttem a bort. Lezárva, hűtőszerkényben pihentettem egy napig (de min. egy éjszakán át pihenjen).

 

2. nap

A májat kivettem a borból, lecsepegetettem, és hurka alakban jó szorosan, légmentesen folpack fóliába csavartam, majd még alufóliába is becsomagoltam és a sütő rácsára tettem. 80 fokos sütőben 50 percig készült, ezután a hűtőben pihent még egy napig.

Akinek van pástétomkészítő edénye, az a májat szorosan, légmentesen tegye az edénybe, fedje le, és vízfürdőbe téve készítse el, szintén 80 fokon 40-50 perc alatt.

 

A hideg pástétomot szeletelve brióssal (recept: ITT), tokaji aszú zselével és sárgabarack csatnival tálaltam.

 

Tokaji aszú zselé

 

Bő fél deci tokaji aszút és ugyanennyi lezsírozott húslevest serpenyőben felforraltam. 2 lapzselatint hideg vízben megpuhítottam, kinyomkodtam és a forró folyadékba kevertem. A keveréket ezután egy kisebb, szögletes edénybe öntöttem (olyant választottam, amiben kb. fél-egy cm magasan állt a folyadék). Hűtőben megdermesztettem, majd kis kockákra vágva a pástétom mellé szórtam.

 

Sárgabarack csatni

 

10-12 darab aszalt sárgabarackot  apró kockára vágtam és bő fél deci tokaji aszúban, lassú tűzön 15 percig pároltam. Ekkor belekevertem egy késhegyni őrölt gyömbért, csipet cukrot és sót és egy evőkanálnyi finomra aprított póréhagymát. Még öt percig főztem.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.