Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bussay és Heimann borvacsora

2011.10.22

Helyszín: La Maréda Étterem, Győr http://www.lamareda.hu/

Séf:  Horváth Szilveszter

Borok:

Heimann Családi Pincészet http://www.heimann.hu/

Bussai Pince http://www.bussaypince.hu/

 

Borvacsorára többek között azért szeretünk járni, mert szívesen ismerkedünk számunkra új borokkal és erre az egyik legjobb alkalom, ha maga a borász vagy a pincészet szakértő sommelier-je vezet végig bennünket a teljes borkínálatuk néhány kiválasztott tételén. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a borászok nem csak a borkészítéshez értenek, de a hallgatóság szórakoztatásához is.

Különösen igaz volt ez a mostani esetben, amikor is Heimann Zoltán a szekszárdi Heimann Családi Pincészet, illetve Bussay László, a csörnyeföldi Bussay Pince képviseletében mutatkozott be. A jó hangulatot kettőjük – iskoláskoruktól fogva töretlen – barátsága is megalapozta, a borok bemutatásán túl nem volt hiány sztorizásokban sem.

Az  eredeti menükiírásban szereplő borokon kívül még két bort is kaptunk kóstolónak.

Vacsora előtt még langyos kenyeret és kacsazsírt kaptunk, amiben benne sült májdarabkák is voltak. Pont úgy készült, mint régen, nagyanyáink konyhájában.

 

Üdvözlő falatok
Heimann Borunkissza
száraz, fehér 2008 Szekszárd
(a két borász közös bora)

Puha, krémes kukoricagolyó ropogós kókuszrétegben, mintha polentás raffaello desszert lenne .
  A rák édességével nagyon jól passzol.

A bor furmintból és viognierből készült, jó ivású, könnyed bor.

 

p1150360s.jpg


Tengeri süllő gyömbéres karottakrémmel, gombákkal
Bussay Esküvé
száraz, fehér 2009 Csörnyeföld
A süllő talán legjobb elkészítési módja a bőrön sütés, így remekül kijön a hal finom íze. A bőr ropogós, a köret harmonikus.

A bor rajnai rizling és olaszrizling házasítása, testes fehérbor. Ezen kívül ehhez a fogáshoz kóstolhattunk még egy gyümölcsös rajnai rizlinget is.

 

p1150363s.jpg

Kacsa, cékla rizottóval, parmezán cracker
Heimann Kadarka

száraz, vörös 2009 Szekszárd

A rizottóban cékladarabok nincsenek, de a zöldség íze jól átjön. Jópofa ötlet a ropogós parmezán cracker (sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogyan készül).

A kadarkáról csak annyit, hogy ilyen finom kadarkát még nem ittam!
 

p1150369s.jpg


"NYÚL" Hagyomány és Evolúció 2012
Heimann Birtokbor
száraz, vörös 2010 Szekszárd

A 2010-es Hagyomány és Evolúció verseny selejtezőjét (részletek: 
 http://buvosszakacs.blog.hu/2011/10/13/hagyomany_es_evolucio_2013 ) a séf ezzel a fogással nyerte meg, melynek egy kicsit átdolgozott verziója került most a tányérunkra. A nyúl több részét - lapocka, nyak, comb – préselték hengerré, melyre tálalás előtt ropogós fűszermorzsa-réteget pirítottak. A tányért még marinált zöldparadicsom velős raguval és nyúlgerincsonka teszi teljessé.

Újszerű, ötletes fogás.

Az ételhez töltött bor testesebb az előzőnél, határozott, erős bor.

 

p1150375s.jpg


Érlelt marha java "Wellington" szarvasgomba jus-vel
Heimann Barbár
száraz, vörös 2007 Szekszárd

A hagyományos Wellington-marha modern tálalásban: alul a levelestészta ízletes vargányakrémmel töltve, melyen rétegezve a marhahús és máj. A hús ez esetben érlelt vastag lapocka, vákumtechnológiával, lassan készítve.

A Barbár erős és savban gazdag, nekünk nagyon ízlett!

p1150378s.jpg


Az utolsó őszi rebarbara, hozzá túrós-krémes és karamell flan
Bussay Tramini
fehér, félédes 2008 Csörnyeföld

A szeptemberi meleg érlelte ezeket a rebarbarákat a séf kertjében. Számomra külön öröm ez a desszert, mert nagyon szeretem a rebarbarát, de idén sajnos nem tudtam venni a piacon. Mind a túrókrém, mind a flan remek kísérői a gyümölcsnek. A desszert készítési módját a vacsora után megkérdeztem, hamarosan szerepelni fog nálunk is.

Bussay úr szerint a Traminit a borfogyasztók csupán 5%-a kedveli. Mi ebbe az ötbe tartozunk – nagy kedvencünk például a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Traminije - , így a desszerthez felszolgált bor is nagyon ízlik.

 

 

p1150389s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.