Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dúzsi Borvacsora

2012.02.04

Dúzsi Borvacsora

Helyszín: La Maréda Étterem, Győr

http://www.lamareda.hu/index.php?content=57

Séf:  Horváth Szilveszter

Borok: Dúzsi Tamás, Szekszárd

http://www.lamareda.hu/index.php?content=57

 

A rendkívüli, viharos-havas időjárás miatt ezen a vacsorán Dúzsi Tamás borász sajnos nem tudott részt venni, így a borokat a borkereskedő cég vezetője mutatta be az ételek mellé. Rövid képes összefoglaló az ételekről (a borokról szakszerű leírás pedig a borászat honlapján):

 

Fogadó falatok: pancetta beluga lencsével, haltatárral

Dúzsi Kékfrankos Rosé

A pancetta nem füstölt, hanem szárított, emiatt rendkívül puha, omlós; a vajhalból készült tatárral együtt nagyon jól kísérik a „Rosékirály” kékfrankosból készült borát.

 

p1150689s.jpg

Homár-fogas terrin, Waldorf-saláta, homár majonéz

Dúzsi fürtike 2011

A homárhús, rákhús szálka- és bőrmentes fogasfilébe van csavarva, majd ezt a tekercset 70 fokon gőzben párolták, lehűtötték. A salátában kétféle zeller, tisztított (!) dió. A majonéz a homár páncéljából készült olajjal ízesítve.

A fogáshoz jéghidegre hűtött, könnyed, laza fehérbor érkezik.

 

p1150692s.jpg

Royal durbincs, kápia kuszkusz, marinált paradicsom

Dúzsi Szekszárdi Kadarka 2009

A halszeletek tökéletesen kifilézve, ropogósra sütött bőrrel érkeznek. A kuszkuszt kápiapaprika ízesíti. A hal mellé a savas ellenpont a barnacukorba, sherryecetbe, olivaolajba marinált, hámozott paradicsom.

A szekszárdi borvidék egyik jellemző fajtája, a kadarka

 

p1150695s.jpg

Érlelt szűz illatos fűszerekkel, kardamom-meggyel, gyömbéres „orange” tök

Dúzsi Szekszárdi Merlot 2008

A meggyes ízű merlot nagyon szépen harmonizál ezzel a fogással. A pecsenye szép rózsaszín, a gyömbéres tökpüré is a bor gyümölcsösségét hangsúlyozza.

 

p1150701s.jpg

Omlós marhajava „Stroganoff” friss gombák, leveles burgonya

Dúzsi Szekszárdi Ó Vörös 2007

A Stroganoff-hoz ez esetben nem bélszínt használtak, hanem egy szaftossab húsrészt. A többi hozzávaló: a gomba, ecetes uborka, tejszín viszont szerepel a fogásban. A körethez nagyon vékonyra szelt burgonyát rétegeztek és sütöttek.

Az Ó Vörös többféle fajta házasítása, összetétele évjáratonként változik.

 

p1150704s.jpg

Hatlapos „ahogy mi készítjük”, vörös gyümölcs kockák, grillázs, csokoládéval és karamellel

Dúzsi Pinot Noir 2006

Hat csokoládés lap isteni csokikrémmel töltve. A tálra rendezett zöld levélkék is ehetőek, ránézésre citromfűnek tippeltem, de nem az ánizsos, édesköményes íze  volt. A gyümölcskockákban ribizli, szeder, áfonya. Mellé még egy kis karamell.

Ehhez a fogáshoz a pinot noir-on kívül meglepetésként egy pohár shiraz is érkezik. Hurrá, a két kedvenc fajtám, mindkettő jól elkészítve.

Sajnos, fotózni elfelejtettem

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.