Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Eszterbauer borvacsora 2016.03.18

2016.03.24

Helyszín: Crystal Étterem Győr http://www.kristalyetterem.hu/

Séf: Balogh Ádám

Borok: Eszterbauer Borászat Szekszárd http://eszterbauer-bor.hu/

 

A Kristály Étterem az 1970-es évektől  meghatározó vendéglátó helye Győrnek, szinte nincs is olyan győri, aki ne járt volna még itt, vagy ne táncolt volna egy itteni lagzin, bálon.

Az étterem pár éve kibővült egy modern és elegáns résszel. Nem csak a név változott (Kristály – Crystal), hanem Balogh Ádám személyében új séf is érkezett, aki korábban a győri Big Ben Club étterem konyhafőnökeként már bizonyította, hogy tapasztalt és kreatív séf.

Az étterem  régebbi,  nagyobb helyiségében ezen az estén is báli rendezvény volt, emiatt kicsit aggódtam, hogy a konyha vajon képes-e  még egy hatvan fős borvacsorát is megfelelő minőségben kiszolgálni?

Az első fogások után azonban elmúlt a kételyem: a jól összeállított menüsor ízben, minőségben, tálalásban is hozta az általam elvárt szintet.  Mindig örülök, ha a szezonalitás is érezhető a fogásokon, most például a friss kucsmagomba volt az egyik aktuális hozzávaló.

Díjaztuk továbbá a könnyed és különleges köreteket is, melyeknek köszönhetően a teljes ételsort végig tudtuk enni a gyomrunk túlterhelése nélkül.

Dicséretet érdemel a felszolgálás is: gyorsak és udvariasak voltak a pincéreink.

Az ételek élményét tovább fokozták a kiváló borok, amelyek közül többet már korábbról is ismerek és kedvelek. A menüben szereplő tételeken túl meglepetésként megkóstolhattuk még a „Fuxli” nevű sillert is. A sillerről annyit kell tudni, hogy egy régebbi technológia eredményeként született: a szüret után egy-két nappal a must egy részét leengedték, ebből készült a siller. A szőlő héja még nem színezte meg annyira, mint a vörösbort, de már szép, vöröses színe lett.

A borokon túl megismertük a borászat több mint 10 generáción átívelő történetének néhány érdekes epizódját, a borcímkéken pedig az Eszterbauer család tagjait, és egy-egy hozzájuk kapcsolódó anekdotát is.

Jó kis este volt ez is!

Menü:

Fogadófalat (zöldfűszeres vaj Hawaii sókristállyal)

Gyöngyöző 2015

e_fogadofalat.jpg

Makréla, gyömbér, mogyoró

vanília vinegrette, retek

Öröm Rosé 2015

e_eloetel.jpg

Szopós malac

töltött köles-káposzta, paprikáskrumpli-krém

Sógor Kadarka 2014

e_malac.jpg

Hízott kacsa (mell és máj)

sütőtök, konfitált újhagyma, aszalt meggy glace

Tanyamacska Kékfrankos 2013

e_kacsa.jpg

Szarvasgerinc és –lábszár

vajkaralábé, friss erdei gomba, szilvás pekándió mártás, marinált cékla

Tüke Bikavér 2012

e_szarvas.jpg

Keserű csokoládé 85%

pikáns eper, mandula tuille, szeder szirup

Tivald Cabernet Sauvignon 2012

e_csoki.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.