Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Etyeki Kúria borvacsora, 2014.10.03

2014.10.06

 Helyszín: La Maréda Étterem, Győr

Séf:  Horváth Szilveszter

Borok: http://www.etyekikuria.com/hu/home

 

Ismét nagy várakozás előzte meg ezt a borvacsorát, mivel az Etyeki Kúria borait eddig még nem ismertük; másrészt pedig több hozzáértő szerint is az ő pinot noir-juk az egyik legjobb az országban. A vacsora végére aztán kiderült, hogy egyáltalán nem volt túlzó ez a vélemény, nekem is nagyon ízlett, de nem csak ez, hanem a többi boruk is: kezdve az elsőként felszolgált könnyű, aperitívként kiváló fehérbortól a tölgyfahordós érlelésű chardonnay-n és remek rose-n keresztül a szimplán csak „Red” néven futó vörös házasításig. Az egyszerű névválasztás és a szintén egyszerű, ám helyi tradíciókhoz kötődő (népi hímzésmotívum) címketerv letisztultsága mögött azonban kiváló minőség, szakszerű hozzáértés  és tudatos marketingmunka áll, melynek eredménye ma este meggyőzött bennünket arról, hogy az Etyeki Kúria borait igenis érdemes leemelni a borüzletek polcairól. A társított ételek pedig ismételten lenyűgözően finomak voltak.

A menü és a borok:

 

Érkezéskor vaj, friss kenyér

 

Fogadófalat

Etyeki Kúria White 2013

A fogadófalat: burgonyafánkocskán sűrű tejföl és egy szelet szarvasgomba.

 image1.jpg

Zsályán füstölt lazac pisztráng tatár, tőzegáfonya, zeller, majonéz

Etyeki Kúria Rosé 2013

Lazacpisztráng kétféleképpen: egy szelet füstölt hal és tatár, tőzegáfonya és wasabi együttesével kísérve, alatta zellermajonéz.

 image2.jpg

Fésűkagyló diókéregben és ropogós csirke osztriga, zöldalma, bébispenót, klorofil

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2013

Hideg-meleg előétel következik: ropogós bundában frissen sült csirkeosztriga és a hideg fésűkagyló duettje, amit gyömbéres-joghurtos zöldalmasaláta és bébispenót kísér.

image3.jpg 

Teriyakiban érlelt kacsamell, sütőtök, mangó, rukkola, rizottó

Etyeki Kúria Chardonnay: "Nem tévedés" 2011

A chardonnay-hoz azért választotta a séf a kacsát, mert a kóstolás során egy finom barackos illat jött elő a borból, ami ezt a párosítást indokolta. Ehhez társul még a barack ízével összecsengő mangó, sütőtök és rukkola, ami a chardonnay frissességéhez passzol.

 image4.jpg

Libamáj & Őz

Etyeki Kúria Red 2011

Az őzet is kétféle formában kóstolhatjuk: omlós, rózsaszín gerinc és egy spanyol mártásban konfitált comb, amihez egy szelet libamáj, csicsókapüré és csicsókacsipsz, fávabab, kelbimbólevélkék adják az őszi hangulatot és a harmóniát a vörösborral.

 image5.jpg

Kakaóbab, földimogyoró, cikóriás szivacs piskóta

Etyeki Kúria Pinot Noir 2012

Mivel a pinot noir-ra nem annyira a gyümölcsössége jellemző, ezért jól passzol hozzá a kakaóbabból készült fagyi, a földimogyorókrém és a cikória, mely utóbbiból egy modern szifonos technológiával szivacspiskóta készült. Egy szelet füge mind az ízharmóniát, mind a szezonalitást erősíti.

image6.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.