Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Figula borvacsora

2014.12.08

FIGULA borvacsora 2014. november 28.

Helyszín: La Maréda Étterem, Győr

Séf: Horváth Szilveszter

Borok: http://figula.hu/

 

Ezúttal sajnos elfelejtettem feljegyezni a menüt, illetve az egyes fogások pontos nevét, így a séf által elmondottakat írtam az egyes képek alá.

A kóstolásra váró borok:

p1210704.jpg

Üdvözlőfalatként habos kecskesajtot kaptunk, birsalmával, sült dióval, a tetején pedig sült vadrizzsel. Sajnos ezt az izgalmas kezdőfogást elfelejtettem lefotózni.

 
Hideg előétel: frissen sózott norvég lazac, melyet a tengerparti országok sózási technológiájával készítettek,  de attól eltérően csupán egy napra sózták, utána öblítették és meleg füstön készítették el. A tálalás ugyanúgy néz ki, mint ahogy Portugáliában szokás: nem szeletelik, hanem kézzel szétmorzsolják a húst, ami így leveleire esik szét. Alatta csicsókasaláta, amit gyömbér, wasabi és megsütött chorizokolbász ízesít, és olajbogyó egészíti ki.

 p1210707.jpg
Meleg előételként tanyasi jérceszűz érkezik. Ez a húsrész a mell alatti belső filé, amit ha kiveszünk és formázunk, pont úgy néz ki, mint egy sertés szűzpecsenye, és a csirke legpuhább része. Sonkahálóba csavarva, vákumtechnológiával készítették el. Mivel teljes sonkaszeletbe, hanem hálósra vágott – és levegőn érlelt - sonkaszeletbe csomagolták a húst, a sonka íze nem tömény a húson. A csirke kiegészítője burgundi szarvasgomba, fávababos rizottó és frissen aszalt sárga paradicsom.

p1210708.jpg

Első főétel: malac kétféleképpen: pofahús és borokás szűzérme.  Kísérője paszternákkrém, lencse, dió-zeller pesztó.

p1210715.jpg
A főétel a kacsa, ami szintén kétféleképen jelenik meg: rózsaszínre sütött mell ropogós bőrével és máj. Sóban sült céklával és káposztás „rétesnudlival” kapjuk. Ez utóbbi úgy készült, hogy az ötfűszeres káposztát rétesszerűen belecsavarták egy olyan tésztába, ami a burgonyás nudli tésztájához hasonlít. Az ízkombinációt még egy gesztenye egészíti ki.

p1210719.jpg
Desszertként keserűcsokoládét kapunk, két téma szerint feldolgozva: az egyik egy cikóriával elkészített kakaófagylalt, a másik gombóc pedig a mousse és marshmallow közötti állagú csokoládé, amit tonkabab ízesít. Mindkét esetben a lényeg a csokoládén van, édességében visszafogott, inkább a kakaó érvényesül a fogás mellé töltött Savignonhoz. Megjelenik az aszalt gyümölcs, a szezám és a cikória is.  

p1210723.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.