La Riva Ristorante, Balatonfüred
Az étterem honlapja: http://larivaristorante.hu/
Nehéz jó éttermet találni a Balaton partján (is). A nyári szezonban ugyan rengeteg vendéglő, csárda stb. várja az éhes nyaralót, de a tulajok mintha összebeszéltek volna, az étlapok kínálata szinte ugyanaz: töltött-göngyölt bordák („Gordon Blau” és társai), csárdagazda kedvence, gulyás és persze az elmaradhatatlan vegyes köret mindenütt. Ha vega vagy, akkor legfeljebb a rántott gomba vagy rántott sajt közül választhatsz. Könnyű, friss vacsoramenü nemigen akad a kínálatban. Sokan, sok helyen megírták már a magyar vendéglátás sanyarú sorsát, nekem most nem ez a célom. Inkább csak szeretnék egy helyet megemlíteni, ami számomra kiemelkedik a szokásos helyek sorából.
Balatonfüredet pár éve nagyon szépen átépítették: a Tagore sétány, a Zákonyi utca és környéke modern lett és elegáns: kávézók, éttermek nyíltak vízparti kilátással. Itt nyitott meg a Bazsalikom étterem is, ami mediterrán étteremként kíván vendégeket becsalogatni. Az étterem neve időközben megváltozott (La Riva Ristorante ), de az étlap nagyjából maradt, és még ha ez a hely messze nem egy kiváló olasz étterem, azért eléggé „olaszos” :) ahhoz, hogy immár évek óta ismét újra és újra betérjünk ide egy ebédre vagy vacsorára.
Bár még nincs szezon, de a kora tavaszi meleg, napos idő ezen a vasárnapon is sok embert vonzott a Balaton partjára, szerencsére még egy asztal éppen szabadon maradt nekünk is.
A pincér hozza az étlapot, ami emlékeim szerint ugyanaz, mint a tavalyi, még Bazsalikomos időkben.
Előételnek zöldkagylót választok fokhagymás, fehérboros szószban. Igaz, nem a tengerparton vagyunk, de a vízpart hatására mégis ilyen ételekre vágyom. Férjem sárgadinnyét választ sonkával, de mivel az nincs, ő is kagylóra módosít, majd a pincér távozása után elbizonytalanodik: biztos, hogy jól választottunk, vajon friss lesz a kagyló?
A tányéron egyedül a faragott hónapos retek díszítést nem értem, nem igazán illik ide.
Mikor pedig megérkezik a főétel – fogas grillezett zöldségekkel, kapros rákmártással és vadrizzsel -, már biztos vagyok benne, hogy valaki a konyhai személyzet közül elvégzett egy zöldségfaragó tanfolyamot: óriási, póréból faragott pálmafa uralja a tányért.
A fogas szinte biztos, hogy nem frissen és helyben fogott, ennek ellenére finoman van megsütve. Kár, hogy szinte belefullad a sok köretbe, és akkor még a grillezett zöldség nem is látszik, pedig az is van ám! A kapros rákmártás ízlik, bár én jóval kevesebb lisztet tennék bele (illetve semennyit
Férjem választása - gnocchi cukkinivel paradicsomszószban – is sikeres:
Aki szereti az olaszos ízeket, annak mindenképpen jó választás lehet ez a hely. A hangulata pedig egyenesen varázsos, főleg meleg, nyári estéken kedvelem.