Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Onyx Étterem, Budapest

2012.04.22

Onyx Étterem: http://www.onyxrestaurant.hu/

 

 

Az evés alapvető emberi létszükséglet. Nálam fokozottan is, ha éhes vagyok, akkor semmi másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy ennem kell – bármit! Enni azonban nem csak a szükséges tápanyagok felvétele miatt szeretek, hanem mert számomra élményt nyújt egy finom étel  elfogyasztása, új ízek felfedezése.

Éppen ezért roppant nagy várakozással készültem erre a vacsorára, amit hazánk egyik – Michelin-csillagot kiérdemelt – kitűnő éttermében fogyaszthattam el. Egy ilyen helyre nem elsősorban azért ül be az ember, mert kínzó éhségét szeretné csillapítani; itt már többre vágyunk: nyűgözzön le a hangulat, a berendezés, a kiszolgálás és természetesen az étel is. Én azt gondolom, ahhoz, hogy mindezt értékelni is tudjuk, szükséges némi gasztronómiai „edzettség”: tudni azt, hogy micsoda munka van egy tányér mögött - és itt nem csak a sokféle konyhai folyamatra gondolok, hanem arra az ízalkotó munkára, aminek eredményeképpen egy kombináció végül is megszületik. Ehhez sokat kell enni, kóstolni, és mindenképpen nyitottnak kell lenni minden alapanyag irányában.

Magasra tettem a mércét, amikor az elvárásaimat ezzel a vacsorával szemben megfogalmaztam magamban, és az Onyx ezt könnyedén túlszárnyalta.

Érkezés után helyet foglaltunk, és már érkezett is a pincérünk, aki köszöntött bennünket és pár szóban bemutatta az éttermet. Őt a sommelier váltotta fel, és kínált bennünket aperitiv itallal az asztalunk mellé gördített kiskocsi bőséges választékából.

Mivel szerettünk volna képet kapni a konyha teljesítményéről, a Prestige nevű, többfogásos kóstolómenüt választottuk. A rendelés leadása után ismét egy bőségkocsi gurult az asztalunkhoz: helyben készített, friss péksüteményekből kaptunk egy kosárnyit. Volt sokmagvas-, céklás-, sajtos-kakukkfüves és fehérkenyér, pogácsákból cheddarsajtos, káposztás, tepertős – sajnos a teljes választékot nem tudom felsorolni, mert olyan sok volt. Mindehhez házi túró (ilyen habos túrót még nem ettem), enyhén sózott vaj és mangalica rilette járt.

 

p1160081s.jpg

Kis kóstolgatás után már kaptuk az üdvözlőfalatot (amuse bouche): ropogós rizsgolyó mangalicaszalonnával, alatta édeskömény-saláta kukorica espumával, mellette kis pohárkában vargányakrémleves.

 

p1160084s.jpg

Engem már ezek a bevezető falatok is elvarázsoltak, és még csak ezután következett maga a menü. Mielőtt képekben ezt bemutatnám, röviden a felszolgálásról: mivel ketten voltunk, két pincér hozta a tányérjainkat, és teljesen egyszerre tették le elénk. Ezután harmadik kollégájuk egy-két szóval ismertette a fogás elemeit.

A vacsora előételeihez a Gróf Buttler Borászat 2009-es viognier-jét, a főételhez Tiffán Zsolt 2004-es (!) isteni pinot noir-ját, míg a desszertekhez Szepsy István 2006-os 6 puttyonyos tokaji aszúját kortyolgattam.

Nézzük a menüt!

 

Belon osztriga posírozva, szezám consomméval, sóba sült zeller pürével, osztrigahabbal:

 

p1160086s.jpg

Marinált lazac és kaviár, fehér spárga krémleves: a lazacszeleten kaviár és vadspárga, a levest turbolyaolaj ízesíti.

 

p1160092s.jpg

Fehér spárga bergamott sabayonnal: a bergamott íze teljesen átjárta az amúgy meglehetősen semleges ízű spárgát. A tetején némi narancs ízesítés.

 

p1160102s.jpg

Nyelvhal citromos mousselinnel, sárgarépa textúrákkal, pisztáciával, kagylómártással:

 

p1160107s.jpg

Borjúszűz, borjú ropogós és tonhal tataki rucolapürével: a tonhal csak éppen körbepirítva a legjobb formáját hozza. Szerintem még az is megenné, aki nem szereti a halat.

 

p1160108s.jpg

Menün kivüli elődesszertként rebarbarát kapunk, mascarponés panna cottával és eperfagyival.

 

p1160111s.jpg

„Pina colada”: a népszerű koktél alkotóelemeire szedve, szilárd formában a tányéron: az ananászpürén fagylalt, mellette rumzselé, pisztáciaszivacs, kókusz és tejszín.

 

p1160118s.jpg

Tainori csokoládé, Viola: csokoládé többféleképpen: ganache krémként, ropogós tésztaspirálként, parféként és vékony csokilapként.

 

p1160119s.jpg

A kávé mellé még néhány petit fours, vagyis aprósütemény:

 

p1160122s.jpg

Lenyűgöző gasztronómiai élményben, tökéletes kiszolgálásban volt részünk. Az étteremről további fotók és információk a honlapjukon.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.