Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Oremus borvacsora

2012.11.25

 

Borok: http://www.tokajoremus.com/

Helyszín: La Mareda Étterem, Győr http://www.lamareda.hu/

Séf: Horváth Szilveszter

 

Tokaj nem a kedvenc borvidékünk, egyszerűen azért, mert egészen másfajta borokat szeretünk, mint amit itt palackokba töltenek. Néhanapján egy desszert mellé jól esik egy kevéske édes tokaji, de ez minden. Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk az Oremus boraira és arra is, hogy milyen ételekhez társítják őket.

Engem az első két tétel például önmagában nem nyűgözött le, de az ételekkel tényleg szép harmóniában voltak, jól kísérték azokat. Érdekes volt szintén ennél az első két bornál, hogy ugyanannak a szőlőnek két különböző évjárata mennyire más tud lenni: míg a 2011-es es könnyű, világos fehérbor, addig a 2003-as már színében is sötétebb, ízében pedig erőteljesen megjelent a fahordós érlelés.

A vörösbor először kakukktojásnak tűnhet: az Oremus Pincészet tulajdonosa a Vega Sicilia nevű spanyol cég, az ő spanyol birtokairól származó bort kóstoltunk a második főétel mellé.

 

ÉRKEZÉSKOR AZ ASZTALOKON:

- Saját sütésű kenyérválaszték

- Ízesített vajak

- Libamáj schmalz

 

A menü és a borok:

"Őszi kert" - Sashimi variációk, mandula, zöld mangó

Mandolás Furmint 2011, Tokaj

Őszi zöldségek találkozása sashimi jellegű – vagyis pácolt, füstölt – halakkal. A tálalás akár egy festmény!

 

p1180637s.jpg

Csicsókás derelye "Carbonara",San Daniel sonka, alga kaviár

Mandolás Furmint 2003, Tokaj

A csicsóka nagyon harmonikus választás a 2003-as furminthoz, csakúgy, mint a kicsit édeskés pácolású sonka. A kaviár ezúttal nem halból származik, hanem - a molekuláris konyha  segítségével – algából készült.

 

p1180639s.jpg

Libamáj royal, fürjmellel, dióval, szarvasgomba, pirított Savarin

Édes Szamorodni 2008, Tokaj

A libamájat tejszínnel és tojássárgájával kíméletesen gőzölték krémesre, amihez nagyon passzolt a fürjmell a dióval és a szarvasgombával együtt. A savarin ez esetben nem az eredeti, klasszikus édes tésztából, hanem egy sós-diós tésztából készült, ami jól kiegészíti a fogást.

 

p1180646s.jpg

Szarvasgerinc és vadmalacpofa,amaránt, sütőtök variációk

VEGA SICILIA ALION 2007, Spanyolország

Vadmalacpofa kacsazsírban konfitálva, mellette szarvasgerinc félangolosan. Füszeres gyömbéres-tonkababos sütőtökkrém és hagyományosan sült sütőtök kockák kísérik.

 

p1180649s.jpg

Fehér csokoládé ganache, sós vajkaramella, konyakos szőlő

OREMUS 5 Puttonyos aszú 2006, Tokaj

Isteni finom rétegzett desszert: alul dióból, mandulából és háromféle csokoládéból ropogós talapzat; ezen a csokikrém; a konyakos szőlő; majd egy likőrös-kókuszos hab, tetején ropogós ostyalapok. A konyakos szőlő ad nagyon jó ellenpontot a bornak.

 

p1180653s.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.