Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

St. Andrea borvacsora

2012.03.17

Helyszín: La Mareda Étterem, Győr http://www.lamareda.hu/

Borok: St. Andrea Borászat, Eger http://www.standrea.hu/

 

A La Mareda csapata ismét remek borvacsorát szervezett. Különleges ízeket élvezhettünk; Horváth Szilveszter séf és kollégái igazán mindent megtettek a konyhában, hogy méltón kísérjék a St. Andrea borait, amiket a borászat vezetője, Lőrincz György mutatott be.

 

Fogadó falatok

ROSÉ 2011

A kanálon a legelsőként kibújt medvehagymából készült sajtkrém. Mellette konfitált csülökből rilet-kocka, kukoricamorzsában kisütve, zöld és fehér tormakrémmel ízesítve.  A zsenge medvehagyma még egészen üde ízű, csakúgy, mint a kísérő rosé, amely csupán 2 nappal ezelőtt került palackba, tehát itt a borvacsorán volt a premierje, mi kóstolhattuk meg először. Kadarka, merlot és kékfrankos házasítása.

 

p1150965s.jpg

 

Tőkehal, barnított vaj, bors karamell, marinált körte
NAPBOR 2011

A tőkehal barna vajban készült, amitől kap egy kis mogyorós ízt, a hal pedig sokkal pirultabb, mintha semleges olajban sütötték volna. A körte salátaként jelenik meg angolzellerrel és korianderrel.

A borskaramell egy nagyon izgalmasra sikerült kiegészítő: citrommal, lime-mal és glükózzal készült tört karamell. Nem olyan édes, mint ahogy azt a neve sugallja. Összezúzva, ízesítő pehelyként kerül a halra. Fantasztikus citrusos ízt ad a halhoz: apró, de zseniális szereplője a tányérnak.

 

A Napbor kapcsán említi meg a borász, hogy a tegnapi napon volt a világpremierje az „egri csillag”-nak, ami az fehérbor, illetve közösségi bormárka, mely mostantól teret ad annak, hogy az egri borászok a mintegy 40 fehér szőlőfajtát borba önthessék. Reményei szerint remélhetőleg egy kifejező egri borrá fog fejlődni. A Napbor is hasonló felfogásban lett termelve, vagyis megfelel annak a szabálynak, miszerint az összetevője minimum 4 szőlőfajta, legalább 50%-ban kárpát-medencei fajta, az illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot, és természetesen száraz fehérbornak kell lennie.

 

p1150968s.jpg

 

 

Plezír morzsában sült báránygerinc, fűszeres mascarpone, brokkoli krém
PINOT NOIR - Csak Egy Szóval, 2009

A plezír mandulalisztből és panko kenyérmorzsából készült a morzsa. Ebbe forgatják és sütik ki a báránygerincet, amely előzőleg két órán keresztül készült vákuumtechnológiával. Végül még fűszeres mascarponéval átsütik és kevés brokkolikrém kerül mellé.

A pinot noir izgalmas, ásványos, jól iható.

 

p1150971s.jpg

 

Marha háromféleképpen:
- Bélszínragu kacsamájjal, vargányával
- Lábszár gombóccal
- Oldalas céklával
MERENGŐ 2008

 

A bélszínragu nem hagyományos raguként kerül a tányérra: a bélszínt, farok- és fejhúst összepréselték, majd felszeletelték, kérgezték. Erre került a kacsamáj és a vargánya.

Az oldalas három napig (!) készült speciális lassú sütési technológiával.

A lábszárragut burgonyagombóc közepébe töltötték, igy kicsit a köret funkcióját is betölti.

Merengő: igazán karakteres, a marhával remekül harmonizáló vörösbor.

 

p1150981s.jpg

 

Érlelt sajtok, különleges, saját főzésű lekvárok
ÖRÖKKÉ 2008

 A sajtokat három lekvár kíséri: borlekvár meggyel, grape-fruit lekvár gyömbérrel és egy hagymalekvár világos balzsamecettel.

Mindhárom lekvár fantasztikus!

A 2008-as Örökké már kifejlett, érett karaktert mutat, tökéletes ízpáros a sajtokkal és lekvárokkal.

 

p1150985s.jpg

 

Ricotta-Mangó mousse, sabayon, grillezett gyümölcsök
ÖRÖKKÉ 2009

A tejsavóból készülő ricotta sokkal lágyabb és krémesebb, mint a hagyományos tehéntúró. Ebből egy nagyon könnyű mousse-t készítettek, melyet mézes eper és vaníliás mangó körít. Az egészet a sabayon, vagyis a borhabmártás fogja össze

A 2009-es Örökké az azévi időjárás miatt melegebb tónusú, mint az előző évi.

Az italokat felszolgáló pincér elmondta, hogy az Örökké és a Napbor ugyanazokból a fajtákból áll, de míg az utóbbit frissen palackozzák, az előbbit fahordóban érlelik.  Érdekes volt megfigyelni és megkóstolni, hogy mennyi aromát, ízt  ad a borhoz ez az érlelés.

 

p1150994s.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Első kép

(Éva, 2012.03.20 18:20)

Anikám, az első képen nem jól látom, az ott a bor lenne, a rilet alatt? Palackban lenne?
Amúgy a sárga irigység esz éppen! :DD