Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szepsy borvacsora

2013.06.18

Szepsy borvacsora

Borok: Szepsy Pince http://www.szepsy.hu/
Helyszín: La Mareda Étterem, Győr

Séf: Horváth Szilveszter

 

A Szepsy Pince borait maga Szepsy István, az ország egyik legkiválóbb borásza mutatta be. Érdekes volt megfigyelni, hogy a más területről származó furmintok ízében hogyan jelent meg az adott termőterület befolyása. A Nyúlászóba a furminton kívül kis mennyiségben ugyanazon a területwn termett muskotály és hárslevelű is került. A borok szakszerű ismertetését a Pincészet honlapján érdemes elolvasni J

 

Fogadó falat
Furmint 2011, Tokaj

Kecsketejből készült mascarpone sajt, picit sósan, picit édesen; üde málnával.

p1190747s.jpg

ELSŐ ÉTEL
Tengeri pisztráng - Chorizo, 
kovászos uborka shoot

Nyúlászó Furmint 2011, Tokaj

Laza húsú, a lazaccal rokon tengeri pisztráng, pohárba töltött, könnyen fogyasztható kovászos-uborka levessel. A chorizo sajnos lemaradt a képről: a pohárba állított fapálcikára sült chorizokarikák és olajbogyó volt felszúrva.

p1190750s.jpg

MÁSODIK ÉTEL
Parmezános rizottó -
hízott kacsamáj, sárga cékla, 
kandírozott paradicsom

Úrágya Furmint 2011, Tokaj

Carnaroli rizottó tökéletesen elkészített májjal, és a mostanság divatos sárga céklával. A kandírozott paradicsom nagyon hasonlít az aszalt paradicsomra, annyi különbséggel, hogy kevés barnacukor került a paradicsomra, és így nagyon jól passzolt a parmezánhoz.

p1190756s.jpg


HARMADIK ÉTEL
Hálóban sült házi csirke -
királyrák, Serrano sonka, fekete rizi-bizi

Király Hárslevelű 2007, Tokaj
A csirke hálója serrano sonkából készült: a sonkaszeleteket bevagdalták, széthúzták, és a húsra tekerték. Így a hús pirul ugyan, de kíméletesen, a sonkaháló kicsit megvédi. A fekete rizs finom gabonás ízű, a barnarizshez hasonlít. A tányéron még némi friss borsó a séf saját kertjéből.

p1190765s.jpg

 

A főétel előtt gyomorhűsítőként bodzás-zöldcitromos szorbet érkezik:

p1190768s.jpg

NEGYEDIK ÉTEL
Lassan sült borjú dió -
puliszkakrém,vajas zöldek, 
szarvasgomba jus

Szent Tamás Furmint 2008, Tokaj

Szaftos puha, mégis jó tartású hús. A formázásból leeső részekből rilette készül, kukoricamorzsában panírozva. Mindezt kiegészítik a zöldek: újhagyma, újkarotta; valamint a borjú természetes pecsenyeleve szarvasgombával ízesítve.

p1190771s.jpg

ÖTÖDIK ÉTEL
Sült mascarpone -
cseresznye, rebarbara, kardamom

Édes Szamorodni 2008, Tokaj

A mascarpone nem sajttorta jellegű, hanem egy külön készült morzsa kíséri a friss, habos mascarponehasábokat. Vadcseresznye, rebarbara és sós karamella egészíti ki.

p1190776s.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.