Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szőke Mátyás borvacsora

2011.02.02

 

Szőke Mátyás borvacsora

Pincészet elérhetősége: http://www.szokematyas.hu/

Helyszín: La Mareda Étterem, Győr

Séf: Horváth Szilveszter

 

A kedvenc boraim között nem szerepelt eddig még olyan, ami a Mátrából való.

Ez most megváltozott, a Szőke Mátyás boraihoz komponált vacsorán egyből hat  kiválóval is megismerkedtem.

 

 

Az üdvözlőital Irsai Olivér 2010,  kellemes, illatos-muskotályos aromájú, rögtön elnyeri a tetszésemet, pláne, hogy egyáltalán nem édes, ellentétben a korábban máshol kóstolt muskotályos borokkal.

 

1. Első kezdő fogás:

Beluga lencse „kaviár” füstölt harcsával

Lazac sushi marinált libamájjal, gyömbérrel

Mahi-mahi ananászcsatnival

 

Kép

 

A finom ital után ígéretes falatok érkeznek. Számomra különösen a lazac-libamáj-gyömbér triója lenyűgöző, nekem eszembe nem jutott volna ezt a hármat egy falatban összehozni! A füstölt harcsából is szívesen kértem volna még egy kicsit.

A pincérek az előétel fogyasztását balról jobb irányba haladva ajánlják, nyilván az étel-bor harmónia egyre fokozódó hatása miatt.

Az első fogást Szürkebarát 2009 kíséri, nekem mindegyik falathoz ugyanúgy ízlett! Könnyű de érett ízű, száraz fehérbor.

 

2. Második kezdőfogás:

Barna vajban sült csirkecsülök,

Rizottó-bonbon szívvel, homár espuma  (az espuma habot, habos állagú fogást jelent)

 

Kép

 

Ezután csirkecsülök következik, vagyis a csirke alsócombja: tetszik az a tálalási ötlet, hogy a csont felső izületét levágták, talán emiatt olyan csülkösebb a látvány. A hús finoman omlós, a bőre sós-ropogós, ezért megeszem, bár általában nem szoktam .  A rizottóbonbon remek, a szomszédos asztalnál ülő hölgy el is kérte a receptjét. A homár espuma viszont inkább csak látványelemként van jelen, az intenzív csirkeszív mellett nem  igazán rúgott labdába.

A fogáshoz Chardonnay 2009-et ittunk, kitűnő volt! 

 

A csirke után programon kívüli tételként egy zöldteás-zöldcitromos szorbetet kaptunk, ami amellett, hogy üdítően finom volt, kicsit felfrissítette a gyomrunkat a következő fogások előtt.

 

Kép

 

 

3. Első főfogás:

Borjú beefsteak rostélyon sütve, lágy kukoricapirítóssal, téli salátákkal

(bistro-burger inspiráció)

 

Kép

 

A bisztróéttermek egyik kedvelt étele a hamburger, persze nem abban a változatban, ahogy azt a  gyorséttermekben kapjuk.

Ezeken a helyeken minőségi alapanyagokból olyan fogást hoznak össze, ami késsel-villával is ehető.

Ebben a tányérban minden benne volt, ami kell egy hamburgerhez: húspogácsa – persze első osztályú húsból és kellemes mustáros    ízesítéssel -, sajt, friss saláta, a péksütemény: ami jelen esetben egy kukoricás pirítós volt (sajnos a fotón nem látszik a rálógó sajtszelettől), és persze a ketchup, ami füstös aromájával adott egy kis plusz ízt.

A fogás mellé kínált Rosé 2009/2010 finom, de nem annyira, hogy ezután ez legyen a kedvencem. Az este folyamán ez volt az egyetlen tétel, amit „csak” átlagosnak ítéltem Szőke úr boraiból.

 

4. Második főfogás:

Érlelt fiatal birka quadrat, júdásfül gombával, wok-zöldségekkel

 

Kép

 

Ettől a fogástól nagyon tartottam. Illetve eleve úgy mentem el a vacsorára, hogy ezt majd kihagyom, legfeljebb csak a zöldségeket eszem meg. Ugyanis bárányt, birkát soha nem eszek, nem tehetek róla, megérzem az illatát, és nem kell. Pedig többször találkoztam már jó minőségű báránnyal, amiről azt mondták, hogy annak aztán semmi szaga nincs, én mégis érzem.

A tányéron egy darab borda (csont nélkül) és egy darab stefánia is volt. A bordán semmi hártyát, zsírt nem láttam, csak színhús volt, hajlottam rá hát, hogy megkóstolom, pláne miután a férjem már belekóstolt az övébe és engem is bátorított (ő szintén nem eszik bárányt, birkát a fenti okok miatt ). Sajnos nem figyeltem, hogy milyen eljárással készült ez a hús, gyanítom, hogy sous vide-olással: omlós, puha volt és kellemesen átjárta a rozmaring aromája – vakkóstolással simán borjúnak tippeltem volna. Végül is megettem az egész szelet húst, a stefániát azonban meghagytuk, mert az zsírszövetekben – és ezáltal „birkaízben” is – gazdagabb, de aki ezt szereti, biztosan értékelte a finom falatokat! A zöldségek frissek és ropogósak voltak, remekül kiegészítették a húst.

Egy igazán remek,  savban gazdag vörösbort kóstolhattunk a birkához: Mátrai Vörös Cuvée 2008-at. 

 

5. Desszert:

Csokoládé petit fours, kézműves megoldásokkal

 

Kép

 

Ezután következett a csokoládé mennyország! A desszerthez egy csodás cuvee-t kaptunk: Peresi (Cabernet Sauvignon és Franc) 2007, amit még az édesség megérkezés előtt megkóstoltam: mennyei! Szőke úr szerint ebben a házasításban a franc képviseli a férfias jelleget, a sauvignon pedig a női lágyságot, simulékonyságot, és a kettő megfelelő arányú keverékéből lesz tökéletes a házasság. Sajnos a desszert fogyasztásánál elkövettem azt a hibát, hogy mindjárt elsőre a sor végén ülő brownie-t ettem meg: a magas csokoládétartalmú édesség nekem annyira tökéletes volt ezzel a borral, hogy utána nehéz volt a lépcső aljára visszamenni, és a kevesebb csokival készült macaron-nal kezdeni újra a kóstolgatást. Az ötösfogat kiemelkedő eleme volt még az aszalt meggyes kreáció, nekem az is nagyon bejött ehhez a borhoz.

 

És a ráadás:

Szőke úr jóvoltából megkóstolhattuk még AMERLOT-t is, amiből egyelőre  még csak mintakollekció van palackozva: az előző cuvee-hez képest testesebb, savban gazdagabb, mindenképpen jóféle étel mellé való, kiváló vörösbor!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.