Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tiffán borvacsora

2010.10.31

Tiffán-borvacsora

avagy fényképes beszámoló egy tökéletes vacsoráról.

 

Tiffán Zsolt elhozta néhány finom borát a győri La Mareda étteremnek, ahol Horváth Szilveszter séf rendkívüli kreativitással egy ún. kóstolómenüt (amuse menu) állított össze hozzá. A kóstolómenü érdekessége, hogy egy tányéron belül többféle ételt is megkóstolhatunk úgy, hogy az egyes részek mégis harmónikus egésszé állnak össze mind egymással, mint pedig a fogáshoz felszolgált borral. Mint az a séf a köszöntőjében elmondta, a hideg előétel kivételével – mely ázsiai jelleget kapott – a magyaros hangulat és ízvilág dominanciájára törekedett: például az első főételnél a disznótoros jelleg kapott szerepet.

 

A neves borász minden egyes  felszolgált borát személyes kommentárjával mutatta be nekünk: hogyan és hol termesztik a hozzávaló szőlőket, mik a fajta jellegzetességei, milyen érdekes történetek kapcsolódnak a bor névadásához stb.

 

És akkor lássuk a menüt a borokkal együtt. Sokat nem is fűznék hozzá; egyrészt a képek magukért beszélnek, másrészt nem szeretném a túlzott modorosság hibáját elkövetni az ételek és borok méltatásakor, harmadrészt pedig minden fogáshoz ugyanazt írhatnám: fantasztikusan finom volt mind az étel, mind pedig az ital!

 

Köszöntőital: Csenge 2009

 

Hideg előétel:

Makréla tatár, petrezselymes pesto

Vöröstonhal „Thai” stílusban

Marinált garnéla, gyömbéres uborka

Portugieser 2009

Remek indítás, a makréla különösen elvarázsolt! A Villányi-borvidék egyik őshonos fajtájának számító portugieser is nagyon ízlett!

Kép

 

Meleg előétel:

Kacsa kétféleképpen:

Ravioli citrusos tökvelutéval és szilvaparfümös kacsamell

Régimódi Cuvée 2008

Tökéletes állagúra sütött kacsamell, a kacsacomb húsából készült töltelékkel töltött raviolival és krémes-selymes sütőtökös mártással. A tészta töltelékét igazán különlegessé tette a fűszerezéshez használt ötfűszer-keverék. A Régimódi pedig az új kedvencem lesz!

 

Kép

Főétel I.:

Malacgerinc forró céklasalátával

Ropogós malac-császár lencsefőzelékkel

Hurkapuding birssel

Pinot Noir 2007

A különleges, vákuumos konyhatechnológiának (sous vide) köszönhetően szaftos-puha malacgerinc nagyon ízlett a modern elgondolású céklával. A hurkapuding nekem kicsit idegen volt, igaz, amúgy sem vagyok hurkarajongó, és ez a krémes verzió sem győzött meg arról, hogy az legyek. A ropogós császárhús a lencsével pedig abszolút klasszikus kedvenc!

Bár a Pinot Noir fajta az egyik kedvencem, ezen a vacsorán szinte az összes többi bor megelőzte az általam felállított rangsorban. Mint ahogy Tiffán úr is elmondta, a fajtát az utóbbi években kezdték itthon újra felfedezni, de a honi időjárás nem kedvez túlzottan annak, hogy jó minőségű bor készüljön belőle. (A sok napsütéstől magas alkoholtartalma lesz.)

 

Kép

Főétel II.:

Válogatás a marha elfeledett részeiből:

28 órás stefánia,

Konfitált pofahús

Pörkölt lábszár

Cabernet Franc válogatás 2007

Szintén sous vide-olással készült a stefánia, ezáltal a hús tökéletesen puha lesz, ezen felül megőrzi valamennyi értékes tápanyagát.  Csupa magyaros étel, mégsem nehéz és zsíros: lehet így is hagyományosan főzni!

 

Kép

Desszert:

„Trüffel” fekete szarvasgombából

„Savarin” Macondo csokoládéból

„Choko cake” narancsos aszaltszilva krémmel

Cuvée Carissimae 2007

A Tiffán pince zászlóshajójának számító borkülönlegesség igazán méltó kísérőket kapott!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.