Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Viator Apátsági Étterem és Borbár

2010.06.13

Elérhetőség: http://www.viator.co.hu/

 

Kép

 

 

A Pannonhalmi Apátság több mint ezer esztendeje magasodik Szent Márton hegyén. Régóta kihagyhatatlan látványosság az erre járó turistáknak, az utóbbi években pedig látványos fejlődésnek indult mind az Apátság, mint pedig pincészete. Az itt készülő borok előkelő helyeket foglalnak el a vinotékák polcain, valamint kitűnő pálinkák, gyógyteák is készülnek a környéken termett gyógynövényekből, gyümölcsökből. Most már impozáns látogatóközpont fogadja a vendégeket, és elkészült, megnyitott egy nagyon színvonalas étterem, a Viator is.

 

Kép

 

 

 

Az étteremnek első látásra legfőbb vonzereje a csodás panoráma és az a tökéletes tervezés, amely ezt az év minden szakában élvezhetővé teszi. Az épület minden fala körös-körül ugyanis üvegből készült, jó időben pedig teraszon gyönyörködhetünk a tájban. Az étterem egyik része bisztróként üzemel: büféasztalról választhat majd az, aki gyorsan szeretne valami finomságot enni.  Az á la carte részre pedig nyugodtan üljünk be egy kényelmes ebédre, vacsorára.

 

Az éttermet kollégám ajánlotta, aki hozzám hasonlóan szereti és értékeli a jó falatokat. Bízva ajánlásában, nem sokáig halogattuk a tesztelést: egy meleg nyári nap estéjén vacsorázni mentük Pannonhalmára. A látvány és a környezet azonnal magával ragadott bennünket. A teraszon foglaltunk helyet, de pincérünk körbemutatta az egész éttermet, melynek minimalista berendezése egyszerre elegáns és kellően visszafogott ahhoz, hogy ne vonja el a figyelmet a csodás kilátásról.

 

Az étlap szép kivitelezésű.  A kínálat pont akkora, amennyinél biztosak lehetünk abban: itt minden frissen készül. 6-8 főételből, valamint 3-4 előételből, levesből, desszertből választhatunk. A borválaszték megfelelő, pozitívumként tapasztaltam, hogy szinte minden fajtából kérhetünk egy pohárnyi mennyiséget, így minden fogáshoz választhatjuk a megfeleő bort anélkül, hogy az egész palackot meg kellene vásárolnunk. Finom házi bodzaszörpöt is kérhetünk a szokásos üdítőkön kívül. A rendelés leadása után pedig friss bagettszeleteket  és hideg házi (?) vajat szolgálnak fel.

 

Előételnek mindketten pirított kacsamájat választottunk, dióolajos salátaöntettel. Nos, a kacsamáj hibátlan volt: a szeletek annyira voltak megpirítva, hogy vékony roppanós réteg vonja be a belül krémes, omlós és átsült májat.

 

Kép

 

 

 

Az egyik főételünk tanyasi csirkemell  rizlinges mártással, cukkinivel és újkrumplival; a másik báránycsülök gombás gerslivel és paradicsomraguval. A tökéletes állagú, szaftos csirkemellel szakácsunk ismét bizonyította, hogy tud bánni az alapanyagokkal. Szintúgy tökéletes volt az Új-Zélandról érkezett báránycsülök. Mindkét ételhez harmonikusan illeszkedő köreteket tálaltak.

Kép

 

Kép

 

 

 

A desszert már csak pont volt az i-re: a csokoládés grillázsszelet diófagyival nem csak mutatós, hanem rendkívül finom is volt.

Kép

 

 

 

 A mangószufléban a mangó íze kissé rejtve maradt (ennek talán oka lehet, hogy a hazai kereskedelemben kapható mangó nyersen fogyasztva sem igazi mangóízű). Viszont a finom krémes, igazi vaníliával ízesített édességet az utolsó falatig bekanalaztam.

Kép

 

 

 

Összességében ajánlom mindenkinek ezt az éttermet, aki szép környezetben igazi gasztronómiai élményre vágyik, mindenféle túlzás és sallang nélkül.

A pincérek kedvesek, készségesek; bár voltak kérdéseink, amelyekre a választ csak úgy tudták, hogy azt a szakácstól meg kellett kérdezniük. (Talán nincsenek még hozzászokva a főzési technikákat és alapanyagok eredetét firtató kiváncsi vendégek kérdéseihez).

És végül az anyagiakról: az árak teljesen átlagosak, több étteremben ennél több pénzért lényesen alacsonyabb minőséggel találkoztunk már.  Megéri autóba ülni, hogy legalább egyszer kipróbáljuk, bár mi azt hiszem, többször meg fogunk itt fordulni.

A képeket telefonnal készítettem, ezért nem egészen olyan minőségű, mintha a fotógépek használtam volna.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pofára esés

(Amasan, 2011.02.27 18:21)

elmentenünk, megtekintettük, ettünk, ittunk, a véleményem:
- nem tudnak foglalást kezelni káosz van, az interneten foglaltam, de egy nap múlva sem igazolták vissza. megjelentünk adtak egy más általt "foglalt" asztalt, utánam még jött pár mérges tekintetű emberke hasonló okokból...
- kaja, pia oké vannak nálam e témában okosabbak, akik kritizálnak
- a kiszolgálásban viszont éreztem némi zavart, leültettek, aztán le sem szartak, engem megkérdeztek, hogy milyen bort iszom, az asszonypajtás és a kölkök hanyagolva lettek, külön kellett "kalimpálnom" (bár ez proli szokás), hogy foglalkozzanak velük. A kaják rendelésénél nem tudom, hogy az asztalt is jegyzik-e, mert többször is előfordult, hogy ránk akartak tukmálni más által rendelt kaját, amit vissza is vittek a konyhába. (másokra is)
- a pincérek kapkodtak, bizalmaskodtak, vagy le sem szartak...

ennyi...

simplex

(simplex, 2011.01.06 15:40)

gasztrosznoboknak kiváló

Csicsika

(Oliva, 2010.08.05 15:16)

Mit ettetek? :)

Viator

(Csicsika, 2010.08.01 21:57)

Mi ma voltunk, és most is isteni fonom volt minden!