Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Disznósajt

2010.02.28

Nagyon szeretem a disznósajtot, de ritkán veszek, mert nem igazán tudom, mi mindent kevernek bele… Disznóölésre nem járunk, így a házi disznósajt is kimaradt… mind a mai napig, amikor is egy kedves fórumtársam ötlete alapján nekiálltam disznósajtot készíteni.

Persze ehhez az is kellett, hogy bevásárláskor hentespultban megláttam egy fél disznófejet.

Kép

 

Hozzávalók:

egy fél disznófej

1 sertésszív

(ezen kívül kerülhet bele vese, fül, nyelv is)

8 borókabogyó

6 szegfűbors

1 teáskanálnyi egész fekete bors

6-7 gerezd fokhagyma

majoranna, őrölt kömény, pirospaprika

 

A disznófejet és a szívet felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor felforr, lehabozom. A borsot, szegfűborsot és borókát durvára töröm, a fokhagymát összezúzom és a főzőléhez adom. Megsózom, és lassú tűzön, fedő alatt éppen gyöngyöztetve olyan puhára főzöm, hogy a hús a csonttól elváljon. (Ez nekem három és fél óráig tartott).

Ekkor a húst kivettem, kicsontoztam. (A főzőlevet még nem öntöm ki! ) Csak a húst használtam fel és nagyon kevés bőrös részt. Ezeket nagyobb darabokra vágva tálba tettem és fűszereztem sóval, teáskanálnyi majorannával és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal, és összekevertem. A fűszerezést kóstolással kell beállítani egyéni ízlés szerint.

 

Most érkezett el az a pont, ami még fejtörést okozott, vagyis, hogy mégis mibe töltsem a húst, ha nincs hozzá bél? Erre jó ötlet lehet a konyharuhába, vagy muszlin- esetleg sűrű gézanyagba csomagolás. Én egy teljesen új harisnyát használtam (nem üvegszálast), előtte forró vízben átöblítettem, majd szépen beletöltöttem a húskeveréket. Gömböcöt formáztam, szorosan megkötöttem, majd a főzővízbe visszatéve még 30 percig főztem, szintén kis lángon.

Ekkor kivettem, lecsepegtettem, vágódeszkára tettem, a tetejére is tettem egy vágódeszkát, amire némi súlyt pakoltam, és amíg ki nem hűlt, így lenyomtatva tartottam. Ezután egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem.

Másnap a harisnyaburoktól megszabadítottam a disznósajtot, és máris megkóstoltuk – csuda finom lett!

Bár kicsit hosszas a leírás, igazán nincs vele sok munka.

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

iroda@czifra.com

(Dr. Czifra Károly, 2016.03.07 18:18)

Érdekes technológiai újítások vannak a receptben - például a harisnya. Azt szeretném kérdezni, hogy a bőrös részek miért szorultak háttérbe? Hiszen azok kellenek a disznósajt konzisztenciájához. A fűszerezésnél a boróka és szegfűbors szokatlan, de nem az ördögtől való. Hiányzik viszont belőle a csípős paprika. Javaslom, hogy próbálja ki úgy is!

xxxxx

(carpi, 2010.07.16 05:18)

Egye fene az alakom. Ebből most nagyon belaknák.

mmmm

(Oldalas., 2010.03.01 06:44)

Fantasztikusan jól néz ki. Nagyon ügyes vagy.