Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sertéscsülök sörös hagymával

2009.03.16

 

 

Egy nagyobb nyers sertéscsülköt megtisztítok, és annyi felteszem főni annyi hideg vízben, amenyi ellepi. A főzővízet sóval, szemes borssal, borókabogyóval, fokhagymával, hagymával és babérlevéllel ízesítem.

Ha a csülök megfőtt (nem kell teljesen puhára főzni), kiveszem, lecsepegtetem. A bőrét bekenem zúzott köménymaggal és kevés olajjal elkevert mézzel, majd ezzel bekenegetem a csülök bőrét. Kevés sört vagy olajat öntök alá. Előmelegített sütőben készre sütöm.

(Változat: van, amikor nem főzöm elő a csülköt, hanem fokhagymával spékelem, fűszerezem, és olajat-sört aláöntve, saját levével gyakran locsolgatva sütöm meg. Ebben az esetben a főzőlénél felsorolt fűszereket bedobálom a csülök mellé.)

 

A körethez egyforma nagyságú hagymákat választok és megtisztítom őket. Egy kis lábosban olajat hevítek (annyit, hogy kb. fél cm magasan álljon az olaj), majd a hagymákat pár percig elősütöm. Ekkor a hagymákat felöntöm sörrel (amennyi ellepi őket), sóval ízesítem és kb. háromnegyed óra alatt készre főzöm.

A csülköt a hagymával és burgonyapürével tálalom.