Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vitello tonnato

2019.08.26

Ez egy nagyon népszerű hideg olasz előétel. Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet a borjú és a tonhal, de ki kell próbálni, mert nagyon finom! Az elkészítése sem bonyolult. Mivel a húst hidegen kell tálalni, érdemes akár előző nap megpárolni.

db72238a-7de6-4d0f-9bf8-4b5be51ffd49.jpg

Hozzávalók: 1 kg borjúcomb egészben

1 fej hagyma, felszeletelve

2 nagy sárgarépa, felkarikázva,

2 zellerszár, felszeletelve

3 szegfűszeg

3 borókabogyó

2 babérlevél

2 dl fehérbor

fél dl fehérborecet

olaj, víz

A tonhalas szószhoz:

40 dkg konzerv tonhal (sós lében eltett, jól lecsepegtetve)

4 keményre főtt tojás

1 evőkanál kapribogyó

1 citrom leve

fél dl olívaolaj

Egy lábosban néhány kanál felhevített olajon körbepirítom a borjúhúst. Kiveszem, majd a maradék olajon pár percig pirítom a hagymát, répát zellert. Felöntöm a borral, egy percig forralom, majd visszateszem a lábosba a húst és a fűszereket, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózom és lefedve, gyöngyöző lében puhára párolom. A párolási idő a hús vastagságától függ, kb. 50-60 perc alatt kész. Ekkor a húst kiveszem, és lehűtöm. A főzőlevet leszűröm (a zöldségekre már nincs szükség) a levet visszateszem a tűzhelyre és magas hőfokon addig forralom, amíg kb. 2 dl mennyiség marad. Ezután a levet is kihűtöm.

A szósz elkészítése:

A hozzávalókat a kihűlt párolólével együtt selymes-krémesre turmixolom, ízlés szerint még lehet sózni, de mindenképpen kóstolni kell sózás előtt, mert a hozzávalók már sósak.

Tálalás: a hideg húst vékony szeletekre vágom, ráöntöm a mártást; kapribogyóval és citromgerezdekkel díszítve tálalom.