Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bajor rozskenyér

2019.12.15

Ez a kenyér már hosszú évek óta az egyik kedvencünk, viszonylag gyakran sütöm, éppen ideje volt, hogy a receptet is lejegyezzem. Hosszabb kelesztési-pihentetési ideje van, ezért ezzel érdemes számolni a készítésekor.

01756a95-41b8-42c9-af2b-a38cad1b23fe.jpg

Hozzávalók:

25 dkg rozsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)

25 dkg fehér kenyérliszt

3 dkg élesztő

1 csapott evőkanál cukor

1 csapott evőkanál só

1 csapott evőkanál őrölt kömény

1 evőkanál olívaolaj

3 dl langyos víz

A vízben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

Dagasztótálba teszem a lisztet, sót, köményt, olajat, majd a felfutott élesztőt és megdagasztom (ha ragacsos a tészta, óvatosan kevés lisztet lehet még hozzáadni). Konyharuhával letakarva langyos helyen 2-3 órát pihentetem.

Ezután vékonyan lisztezett munkafelületen óvatosan átgyúrom a tésztát, cipót formázok belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem. Liszttel meghintem a tetejét és egy vékony fakanál nyelével lyukakat szurkálok bele. További 1 órát pihentetem.

220 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt sül meg. A sütési hőmérsékletet kb. 15 perc után 200 fokra mérsékelem.