Marinált gomba
Salátákhoz, hidegtálakhoz vagy köretként halak, húsok mellé is nagyon finom. Sajnos nem tudom mennyi ideig áll el a hűtőben tartósítószer nélkül, mert én általában pár napon belül felhasználom.
Hozzávalók:
- fél kiló csiperkegomba
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 2 babérlevél
- 4 szegfűszeg
- 4 szegfűbors
- 6 egész feketebors
- 3 evőkanál tárkonyos ecet
- 2 fokhagymagerezd, összezúzva
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 evőkanál aprított kapor
A gombát megmosom; a nagyobbakat negyedekbe vágom, a kisebbeket felezem vagy akár egészben is maradhatnak.
A 2-9. hozzávalókat lábosba teszem, közepes hőmérsékleten melegítem. Amikor a cukor már olvad, beleteszem a gombát és az ecetet, megkeverem és kis lángon kb. öt percig főzöm. A gomba levet fog engedni, vizet nem kell ráönteni.
Hozzákeverem a fokhagymát, petrezselymet és kaprot, még 1-2 percig főzöm, majd forrón befőttesüvegbe töltöm. Lezárom, és ha kihűlt, mehet a hűtőbe.
Néhány óra múlva már használható, de egy nap múlva még finomabb!